Ieškoti šiame dienoraštyje

2019 m. birželio 9 d., sekmadienis

Pranciškaus Ružausko palikuonys. Pranas

Iš visų Pranciškaus Ružausko atžalų (jų buvo gal 14) išliko Juozapas, Kazimieras, Pranas, Elžbieta ir galbūt dar kas nors.

Pranas Ružauskas, Pranciškaus sūnus iš pirmosios santuokos, gimė 1841 metų rugsėjį Viekšnių parapijos Daubiškių kaime. Paaugliu būdamas, neteko mamos Agnieškos.

Iki santuokos Pranas kažkiek laiko gyveno Vegẽrių miestelyje, prie pat Latvijos sienos. Susituokė jis Akmenės bažnyčioje 1870 metais su Ona Ramonaite iš Akmenės parapijos Padvarėlių kaimo.

Pranas ir Ona Ružauskai susilaukė keturių dukrų.

1871 metais Dãbikinėje gimė motinos vardu pakrikštyta duktė Ona. (Tais metais Akmenės parapijoje radosi dvi pusseserės, abi Onos Ružauskaitės - antroji buvo Prano brolio Juozapo duktė, gimusi Kadagių kaime).

Kita Prano Ružausko duktė - Barbora - 1874 metais šį pasaulį išvydo ne Akmenės, o Viekšnių parapijoje, Antanavos kaime. Ji 1899 metais buvo sutuokta su valstiečiu Aleksandru Stonkumi iš Dabikinės dvaro.

Marijona, trečioji Prano ir Onos Ružauskų duktė, gimė 1877 metais vėl Akmenės parapijoje, Konteikių kaime. Ją pakrikštijo arčiau namų buvusioje Kruopių bažnyčioje. Dukters gimimo metrikoje tėvai užrašyti jau ne valstiečiais, o miestiečiais, kas liudytų juos buvus savo žemės neturėjusiais samdiniais. Marijona Ružauskaitė 1897 metais ištekinta už Stanislovo Tukio iš Papilės.

Stanislovas mirė 1929 metais Viekšnių parapijos Ašvėnų kaime. Mirties metrikuose velionio vaikai nepaminėti, gal jų neturėjo? Našlė Marijona, jau pusamžė moteris, vieniša neliko - po poros metų ištekėjo už Ašvėnų kaimyno Juozo Jankevičiaus, taip pat našlio.

Ketvirtoji Prano ir Onos Ružauskų duktė - 1879 metais Konteikių kaime gimusi Pranciška. Apie 1904 metus ji tarnavo pas Daugirdus Bugių dvare. Tuo metu tenai kažką veikė (gyveno, dirbo?) bajoraitis Juozapas Kontrimas. Visos istorijos nežinome, tačiau 1904 metų vasarį Juozapas vedė Prancišką, o po septynių mėnesių Daubiškiuose (Pranciškos protėvių kaime) jie jau turėjo dukrelę Petronelę...

Akmenės parapijiečių sąraše yra du broliai Ružauskai, Pranas ir Juozapas, kiekvienas su savo šeima gyvenantys Dabikinėje, prie Akmenės. Tai - maždaug 1886 metų duomenys. Pranas Ružauskas užrašytas su žmona Ona ir dukromis Ona, Barbora ir Pranciška (Marijona kažkodėl praleista). Juozapas Ružauskas - su žmona Ieva, jau suaugusiu sūnumi Juozapu ir dukromis Ieva ir Ona. Štai, kiek panašaus amžiaus Ružauskaičių augo tuomet Dabikinės upelio pakrantėje!

Pranas Ružauskas savo dukrų tuoktuvių nesulaukė (tiesa, dukros Onutės istorijos nežinau). 1895 metais jam, mirusiam nuo džiovos, supylė kapą Papilėje.

Prano žmona Ona dar ilgai našlavo. Jos paskutinė gyvenimo stotelė buvo Viekšnių parapijos Ašvėnų kaimas. Gyventi galėjo pas dukrą Marijoną, nuo 1929 metų taip pat našlavusią. Mirė 1931 metų birželį, dešimtą dieną po dukros Marijonos antrosios santuokos.

Oną Ružauskienę dukterys palaidojo Viekšniuose, ne prie jų tėvo.

Prano Ružausko stotys: 1841 Viekšnių parapijos Daubiškių k. - 1870 Vegerių miestelis - 1871 Akmenės parapijos Dabikinės dvaras - 1874 Viekšnių parapijos Antanavos k. - 1877 Akmenės parapijos Konteikių k. - 1886 vėl Akmenės parapijos Dabikinės dvaras - 1895 Papilės parapijos Eglesių dvaras (paskutinė stotelė, palaidotas Papilėje).

Post scriptum. Tinklalapyje ancestry.com.au aptikau moters nuotrauką su tokia metrika: Frances Ruzauskas (1882-1952) - Married to Joseph Kontrimus approximately 1905. Pranciška Ružauskaitė? Gimimo metai - ne tie, bet kiti sutapimai rodytų, kad taip, tai - mūsų Prano Ružausko dukra Pranciška Ružauskaitė Kontrimienė. Tad ji su vyru ir vaikais bus emigravusi į JAV.

Pranciška Ružauskaitė - Kontrimienė (Frances Ruzauskas, šaltinis - ancestry.com.au)

To paties šaltinio duomenimis, Juozapas ir Pranciška Kontrimai 1920 metais gyveno Norfolke (Norfolk, Massachusetts), 1930 metais - Midlsekse (Middlesex, Massachusetts). Tinklalapyje išvardinti ir jų vaikai: Eugenija (g. 1910), Pranas (g. 1912), Juozapota (g. 1920). Pirmojo jų vaiko - dukros Petronelės - tame sąraše nėra.

Tačiau Pranciškos Kontrimienės mirties metai tinklalapyje ancestry.com.au gali būti klaidingi. JAV laikraštis "Boston Globe" 1950 m. rugsėjo 30 d. skelbimų skiltyje pranešė apie Pranciškos vyro Juozapo Kontrimo žūtį rugsėjo 29 dieną Kembridžo mieste (Cambridge, Massachusetts) nelaimingo atsitikimo ar avarijos metu ("by accident"). Skelbime surašyti velionio artimieji: mirusi žmona Pranciška, vaikai Eugenija (Eugenia McGrath), Pranas (Frank Kontrimus), Juozapota (Josephine Bonislawski) iš Kembridžo.

© 2013 - 2023 Aleksandras Sakas

Metrikų duomenys

1841 m. rugsėjo 10 d. Viekšnių bažnyčioje vikaro kun. Stanislovo Gruždžio pakrikštytas kūdikis Pranciškaus vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Pranciškaus ir ir Agnieškos Butnoraitės Ružauskų sūnus, gimęs 1841 m. rugsėjo 9 d. tos pačios parapijos Daubiškių kaime. Krikštatėviai - valstiečiai Jonas Kugrys su mergina Barbora Butnoraite. (Viekšnių RKB 1841 m. gimimo metrikų knyga)

1870 m. sausio 25 d. Akmenės bažnyčioje klebonas kun. Antanas Žilinskis, triskart paskelbęs sausio 11, 18 ir 25 dienomis, sutuokė valstiečius Praną Ružauską 28 metų nevedusį iš Vegerių miestelio su Ona Ramonaite 27 metų netekėjusia iš Padvarėlių kaimo, vietos parapijiečius, valstiečių teisėtų sutuoktinių Prano ir Agnieškos Butnoraitės Ružauskų sūnų su teisėtų sutuoktinių Simono ir Onos Kasiliauskaitės Ramonų dukterimi, dalyvaujant liudininkams valstiečiams Juozapui Ružauskui, Juozapui Taškui, Juozapui Andruliui ir kitiems. (Akmenės RKB 1849-1883 m. santuokos metrikų knyga, v. 137)

Pastaba. Galima spėti, kad liudininkas Juozapas Ružauskas - jaunikio Prano brolis.

1871 m. rugpjūčio 8 d. Akmenės bažnyčioje klebono kun. Antano Žilinskio pakrikštytas kūdikis Onos vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Prano ir Onos Ramonaitės Ružauskų duktė, gimusi 1871 m. rugpjūčio 5 d. Akmenės parapijos Dabikinės dvare. Krikštatėviai - valstietis Pranciškus Daukša su našle Ieva Lašinskiene. (Akmenės RKB 1868-1887 m. gimimo metrikų knyga, v. 21)

1874 m. gegužės 26 d. Viekšnių bažnyčioje altaristos kun. Antano Lekševičiaus pakrikštytas kūdikis Barboros vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Prano ir Onos Ramonaitės Ružauskų duktė, gimusi 1874 m. gegužės 26 d. vietos parapijos Antanavos kaime. Krikštatėviai - valstiečiai Jonas Ramonas su mergina Ona Ružauskaite. (Viekšnių RKB 1869-1875 m. gimimo metrikų knyga, v. 157)

Pastaba. Žinau dvi mūsų giminaites Onas Ružauskaites (abi gimusios 1871 m.), bet jos tuo metu buvo ne ką vyresnės už naujagimę, tad kūma - greičiausiai dar viena, nežinoma Ona Ružauskaitė.

1877 m. kovo 20 d. Kruopių bažnyčioje altaristos kun. Jono Leonavičiaus pakrikštytas kūdikis Marijonos Aleksandros vardu, miestiečių teisėtų sutuoktinių Prano ir Onos Ramonaitės Ružauskų duktė, gimusi 1877 m. kovo 18 d. Akmenės parapijos Konteikių kaime. Krikštatėviai - valstiečiai Vincentas Rupkus su Ona, Juozapo Griškaus žmona. (Kruopių RKB 1876-1889 m. gimimo metrikų knyga, v. 18)

1879 m. rugpjūčio 12 d. Akmenės nažnyčioje kun. Antano Žilinskio pakrikštytas kūdikis Pranciškos vardu, Šiaulių miestiečių teisėtų sutuoktinių Prano ir Onos Jurijonaitės Ružauskų duktė, gimusi 1879 m. rugpjūčio 8 d. Akmenės parapijos Konteikių kaime. Krikštatėviai - valstiečiai Jonas Dobrovolskis ir Pranciška Griškaitė. (EAIS, Viekšnių dekanato Akmenės RKB 1879 m. gimimo metrikų knyga, v. 148)

Pastaba. Kūdikio mama Ona Ramonaitė bus per klaidą užrašyta Jurijonaite.

1895 m. rugsėjo 22 d. Eglesių dvare nuo džiovos mirė Pranas Ružauskas, Prano s., Šiaulių miestietis, likusios našle Onos iš Ramonų vyras, turėjęs apie 55 metus amžiaus, paliko dukras Oną, Barborą, Marijoną ir Prancišką. Jo kūną šių metų rugsėjo 25 dieną vietos vikaras kun. Jurskis palaidojo Papilės parapinėse kapinėse. (EAIS, Viekšnių dekanato Papilės RKB 1895 m. mirties metrikų knyga, v. 143)

1897 m. vasario 9 d. Papilės bažnyčioje vikaras kun. Pauliukas sutuokė Viekšnių valsčiaus valstietį Stanislovą Tukį 26 metų nevedusį iš Papilės su Šiaulių miestiete Marijona Ružauskaite 20 metų mergina iš Eglesių dvaro, teisėtų sutuoktinių Jono ir Uršulės Meižytės Tukių sūnų su teisėtų sutuoktinių Prano ir Onos Ramonaitės Ružauskų dukterimi, dalyvaujant liudininkams Juozapui Statkui, Mykolui Danylai ir kitiems. (EAIS. Viekšnių dekanato Papilės RKB 1897 m. santuokos metrikų knyga, v. 86)

1899 m. vasario 14 d. Akmenės bažnyčioje vikaras kun. Juozapas Vaičius, triskart paskelbęs vasario 2, 7 ir 14 dienomis, sutuokė Kruopių valsčiaus valstietį Aleksandrą Stonkų 25 metų nevedusį iš Šakynos parapijos Paliesių dvaro, bet nuo ketverių metų gyvenantį Akmenės parapijos Dabikinės dvare, su Šiaulių miestiete Barbora Ružauskaite 25 metų netekėjusia iš Viekšnių parapijos Antanavos dvaro, bet nuo seno gyvenančią Akmenės parapijoje, valstiečių teisėtų sutuoktinių Mykolo ir Onos Stasiulytės Stonkų sūnų su teisėtų sutuoktinių Pranciškaus ir Onos Ramonaitės Ružauskų dukterimi, dalyvaujant liudininkams Jurgiui Petkui, Kazimierui Stonkui ir kitiems. (Akmenės RKB 1897-1912 m. santuokos metrikų knyga, v. 19)

1904 m. vasario 8 d. Viekšnių bažnyčioje vikaras kun. Jonas Rimkūnis, triskart paskelbęs vasario 1, 2 ir 8 dienomis, sutuokė bajorą Juozapą Kontrimą 24 metų nevedusį su Šiaulių m. miestiete Pranciška Ružauskaite 24 metų netekėjusia, abu iš šitos parapijos Būgių dvaro, bajorų teisėtų sutuoktinių Pranciškaus ir Marijonos gimusios Mitkute Kontrimų sūnų su miestiečių teisėtų sutuoktinių Pranciškaus ir Onos gimusios Ramonaite Ružauskų dukterimi, dalyvaujant liudininkams Aleksandrui Stonkui, Jonui Kontrimui ir kitiems. (Viekšnių RKB 1896-1910 m. santuokos metrikų knyga, v. 145)

1904 m. rugsėjo 19 d. Viekšnių bažnyčioje vikaro kun. Martyno Valančiausko pakrikštytas kūdikis Petronelės vardu, Telšių m. miestiečių teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Pranciškos gimusios Ružauskaite Kontrimų duktė, gimusi 1904 m. rugsėjo 14 d. vietos parapijos Daubiškių kaime. Krikštatėviai - valstiečiai Dominykas Tukys su mergina Uršule Tukyte. (Viekšnių RKB 1904-1912 m. gimimo metrikų knyga, v. 21)

1931 m. birželio 9 d. Viekšnių bažnyčioje jos vikaras kun. V. Rudžinskas palaimino moterystė ryšį. Juozas Jankevičius našlys 68 metų ūkininkas iš Ašvienų kaimo ir Marijona Aleksandra Tukienė našlė 55 metų iš Ašvienų kaimo, abu šios parapijos Viekšnių valsčiaus. Jaunojo tėvai: Juozapas Jankevičius ir Barbora Petrikaitė. Jaunosios tėvai: Pranas Ružauskis ir Ona Ramonairė. Liudytojai: Jonas Žulpa, Antanas Baranauskis ir kiti. (Viekšnių dekanato Viekšnių RKB 1931 m. santuokos metrikų knyga, 46 v.)

1931 m. birželio 19 d. Ašvėnų kaime mirė Ona Ružauskienė nuo senatvės, 85 m. našlė, liko dukterys Ona, Barbora, Marijona ir Pranciška. Jos kūną kun. V. Rudzinskas š. m. birželio 20 palaidojo Viekšnių parapijos kapinėse. (EAIS, Viekšnių dekanato Viekšnių RKB 1931 m. mirties metrikų knyga, v. 73)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą