Ieškoti šiame dienoraštyje

2018 m. birželio 24 d., sekmadienis

Pranciškaus Ružausko palikuonys. Juozapas

Iš visų Pranciškaus Ružausko atžalų, kurių per tris jo santuokas buvo ne mažiau keturiolikos, žinome augesnio amžiaus sulaukusius sūnus Juozapą, Kazimierą, Praną ir dukrą Elžbietą.

Juozapas Ružauskas gimė dar iki jo tėvų santuokos. Jo krikšto 1833 metų balandžio 30 dienos įraše tėvo nėra, tik motina - Agnieška Butnoraitė, Viekšnių parapijos Daubiškių kaimo valstietė. Po pusmečio - tų pačių metų lapkritį - Agnieška ištekėjo už Pranciškaus Ružausko, jos sūnaus tikro ar netikro tėvo. Šiaip ar taip. Juozapas gavo Ružausko pavardę.

1858 metais, jau Akmenės parapijos Viliošių kaime gyvendamas, Juozapas Ružauskas vedė dvidešimtmetę Ievą Jomantaitę, kilusią iš Papilės parapijos Purvių kaimo (dabartinės Ventos gyvenvietės dalis). Ievos tėvai - valstiečiai Adomas Jomantas ir Barbora Budrytė. Juozapas ir Ieva Ružauskai tuokėsi naujoje, vos prieš keletą metų pastatytoje Viekšnių bažnyčioje, nes tuo laiku Ieva gyveno ir, matyt, pati sau uždirbdavo duonai ne Purviuose, bet Viekšnių parapijos Uogiškių kaime.

Viekšnių bažnyčia, 1855 metais konsekruota vyskupo Motiejaus Valančiaus. Algirdo nuotrauka iš Mažeikių krašto internetinės enciklopedijos, 2005 metai. 

Maždaug tuo metu, kai Juozapas ir Ieva tuokėsi, mirė Juozapo mama Agnieška, o našliu likęs jo tėvas Pranciškus paliko gimtuosius Daubiškius, kuriuose netrukus apsigyveno jaunieji Juozapas ir Ieva Ružauskai. Ten 1861 metais jiems gimė sūnus, dar vienas Juozapas Ružauskas.

Po poros metų - Ružauskai vėl Akmenės parapijoje, bet jau Klyšių kaime, kur 1863 metais susilaukė sūnaus Kazimiero (vaikystėje mirusio nuo tymų).

Turėjo ir dukterų. Viena jų - Ieva, gimusi 1869 m. tuose pačiuose Klyšiuose, kita - Ona, pasaulį išvydusi 1871 m. Kadagių kaime.


Kuo vertėsi, iš ko gyveno Ružauskų šeima? Pirmuosius keliolika metų dažnai kilnojosi iš vietos į vietą, taigi, savo ūkio neturėjo, samdėsi į dvarą ar pas turtingesnius valstiečius, o gal metams kitiems išsinuomodavo kokį ūkelį su sklypu.

Vienu tarpu Juozapas Ružauskas ir jo jaunesnis brolis Pranas, glaudėsi Dabikinėje, dvare ar dvaro kaimelyje, kurie netoli Akmenės miesto. Akmenės parapijiečių sąraše, sudarytame apie 1886 metus, yra abu jie su šeimomis: Juozapas su žmona Ieva, jau suaugusiu sūnumi Juozapu ir dukromis Ieva ir Ona, o Pranas - su žmona Ona ir dukromis Ona, Barbora, Pranciška (dar turėjo būti ir Marijona, kuri kažkodėl į sąrašą nepateko). Visas pulkas sesių ir pusseserių Ružauskaičių augo tuomet Dabikinės upelio pakrantėje!

1892 m. Juozapo žmona Ieva Ružauskienė Akmenėje palaidojo savo motiną Barborą Jomantienę, sulaukusią 98 metų amžiaus. Ievos tėvas Adomas Jomantas jau buvo miręs, tad gali būti, kad senutė motina karšo pas Ružauskus savo dukros prižiūrima. Ten pat, Akmenėje, gyveno ir Ievos brolis Kazimieras Jomantas, bet pas dukrą dažnai jaukiau, negu pas marčią...

O pati Ieva Ružauskienė mirė Akmenėje nuo astmos 1898-ųjų gale, po 40 santuokinio gyvenimo metų. Iš vyresniosios dukros Ievos jau buvo sulaukusi anūkų ir ką tik, metų pradžioje, ištekinusi jaunesniąją dukrą Oną.

Po metų, 1899-aisiais, septintą dešimtį einantis našlys Juozapas Ružauskas vedė dar kartą - dvidešimt metų už jį jaunesnę našlę Marijoną Pranckevičiūtę - Dagilienę iš Venciškių kaimo.

Vos keletą metų antroje santuokoje pagyvenęs, Juozapas Ružauskas mirė Akmenėje 1906 metų rugsėjį. Metrikai, velionį pasendinę keliolika metų, mirties priežastimi nurodė "senatvinę karšą". Palaidotas Akmenės kapinėse - gal šalia savo vaikų motinos ir pirmosios žmonos Ievos?

Juozapo našlė Marijona sulaukė garbaus amžiaus. Ji mirė 1933 metais, palaidota Akmenėje.

Akmenės kapinių senoji dalis. Yra ne vienas apynaujis paminklas su užrašu “Ružauskų šeima”. Autoriaus 2018 metų nuotrauka.

Juozapo Ružausko stotys: 1834 Viekšnių parapijos Daubiškių kaimas - 1858 Akmenės parapijos Viliošių kaimas - 1861 vėl Daubiškiai - 1863 Akmenės parapijos Klyšių kaimas - 1871 Akmenės parapijos Kadagių kaimas - 1886 Akmenės parapijos Dabikinės dvaras ar kaimas - 1898 Akmenė (paskutinė stotelė, čia palaidotas 1906).

*

Apie vaikus. 1906-aisiais, Juozapo Ružausko mirties metais, gyvi buvo sūnus Juozapas, dukros Ieva ir Ona.

Juozapo Ružausko jaunesniojo istorijos nežinau.

Ieva Ružauskaitė devyniolikmetė ištekėjo už Kazimiero Kuzminskio (Kužminsko), valstiečio iš Viekšnių parapijos Būgių kaimo. Kuzminskiams Akmenėje gimė dukra Pranciška (1889 m.), sūnus Kazimieras (1890 m.). Paskui iš Akmenės išsikėlė kažkur kitur. Žinių apie juos radau metrikų knygoje, rašytoje po kelių dešimtmečių. 1934 metų lapkritį Kazimieras Kuzminskis, 67 metų geležinkelio tarnautojas, mirė Papilėje nuo dusulio ir buvo palaidotas Papilės Pašalpos kapinėse. Liko jo žmona Ieva ir penki vaikai: dukros Pranciška, Marijona ir sūnūs Kazimieras, Juozapas, Petras Kuzminskiai.

Ona Ružauskaitė 1898 metais ištekėjo už Aleksandro Šalavėjaus iš Papilės valsčiaus Kalniškių kaimo. Šalavėjai Akmenėje susilaukė dukrų Agnieškos (gimusios 1900 m. per Kūčias, Viekšniuose 1926 m. ištekėjusios už "rankpelnio" Apolinaro Mašickio), Onos (g. apie 1902 m., Akmenėje 1928 m. ištekėjusios už darbininko Pranciškaus Viesulo), Marcijonos (g. 1903 m. ir po pusmečio mirusios). Vėliau, Šalavėjams gyvenant jau minėtame Dãbikinės dvare, jiems ir toliau gimė dukros: Stanislava (gimusi 1904 m., nuo džiovos mirusi Viekšnių valsčiaus Daubiškių dvare 1921 m.), Marijona (g. 1907 m.), Pranciška (g. 1908 m., ištekėjusi 1934 m. už Antano Stryko), Julijanija (g. 1910 m. ir po kelių savaičių mirusi). Septynios dukros. Metrikų knygos nerodo, kad Šalavėjams kada nors būtų gimęs sūnus.

Šalavėjai gyveno Dabikinėje tuo metu, kai dvaras priklausė grafui Vladimirui Zubovui vyresniajam. Jo įsteigtą lietuvišką mokyklą ten galėjo lankyti ir Agnieška ar Ona Šalavėjūtės. Bet 1912 metais Šalavėjai - jau kito Zubovų dvaro, Medemrodės, valdose. Deja, ši žinia - iš mirties metrikų. Tų 1912 metų liepą dvaro Mažulių palivarke nuo džiovos mirė mergaičių mama Ona Ružauskaitė Šalavėjienė. Ji palaidota Akmenės kapinėse. O dukrelėms auginti našlys Aleksandras netrukus iš Akmenės miestelio parvedė pamotėlę Apoloniją.

Post scriptum

2018 metais išvaikščiojau senąsias Akmenės kapines. Ten ilsisi ne vieno iš čia paminėtų žmonių palaikai, tačiau jų palaidojimo vietų kaip ir neradau. Antkapinių paminklų gal nė nebuvo - jei neturėjo iš ko pastatyti, tenkindavosi mediniais kryželiais, kurie greitai sutrūnydavo. Arba sunykusius paminklus pakeisdavo naujesniais, bet užrašydavo juos be vardų ir metų, pavyzdžiui, "Ružauskų šeima" (tokių mačiau du).

Užėjau tiktai Pranciškos Šalavėjūtės - Strykienės, Juozapo Ružausko anūkės, kapą.

Antano ir Pranciškos Strykų kapas Akmenėje. Autoriaus 2018 metų nuotrauka.

Pranciška Šalavėjūtė - Strykienė (1908-2000) ir Antanas Strykas (1878-1948).

© 2013 - 2023 Aleksandras Sakas

Metrikų duomenys (jei nenurodyta kitaip, šaltinis - epaveldas.lt):

1833 m. balandžio 30 d. Viekšnių bažnyčioje šios bažnyčios vikaras Pranciškus Skobeikis pakrikštijo kūdikį vardu Juozapas, valstietės Agnieškos Butnoraitės netekėjusios sūnų, gimusį 1833 metų balandžio 30 dieną Daubiškių kaime. Krikštatėviai - valstiečiai Juozapas Janavičius su Veronika, Morkaus Dargio žmona. (Viekšnių RKB 1828-1834 m. gimimo metrikų knyga, genmetrika.eu)

1858 m. spalio 28 d. Viekšniuose ikisantuokinį egzaminą prie liudininkų laikė už Juozapo Ružausko tekėti besiruošianti Ieva Jomantaitė.
Atsakymai: 1. Mano vardas Ieva, pavardė Jomantaitė. Tėvo vardas Adomas, motinos - Barbora Budrytė. 2. Kilusi esu iš Papilės parapijos Purvių kaimo. 3. Esu 20 metų. 4. Romos katalikų tikėjimo. 5. Kilmė valstiečių (stanu pracowitego). 6. Viekšnių parapijoje 2 metus pragyvenau Uogiškių kaime. 7. Susituokusi nesu. 8. Susituokti ruošiuosi savo valia. 9. Šeimai žinant. 10. Skaistybės įžadų nesu davusi, vienuole nebuvau. 11. Su kitu asmeniu susižadėjusi nesu. 12. Kraujo giminystės ryšių su sužadėtiniu neturiu.
Į klausimus atsakinėjau dorai ir sąžiningai, neraštinga pasirašau trimis kryželiais +++ Ieva Jomantaitė.
Šio egzamino sąžiningumą liudijame neraštingi pasirašydami trimis kryželiais +++ Kazimieras Ružauskas +++ Izidorius Trainauskas +++ Juozapas Misiulis.
Šį aktą atliko ir pasirašė kun. Antanas Šarauskas. (Viekšnių Romos katalikų bažnyčios 1853-1865 m. santuokos užsakų knyga, vaizdo Nr. 135)

Pastabos. 1. Apklausta tiktai jaunoji Ieva Jomantaitė. Tai rodo, kad jaunasis Juozapas Ružauskas tuo metu gyveno kitoje parapijoje, kurios kun. Antanas Šarauskas neužrašė (kartais užsakų įrašuose nėra kitos pusės nė vardo pavardės). 2. Liudininkas Kazimieras Ružauskas - Juozapo Ružausko jaunesnis brolis.

1858 m. spalio 28 d. Viekšnių bažnyčioje altarista kun. Antanas Šarauskas, triskart paskelbęs spalio 12, 19 ir 26 dienomis, sutuokė valstiečius Juozapą Ružauską 27 metų nevedusį iš Akmenės parapijos Viliošių kaimo su Ieva Jomantaite 20 metų netekėjusia iš Viekšnių parapijos Uogiškių kaimo, valstiečių teisėtų sutuoktinių Pranciškaus ir Agnieškos gimusios Butnoraite Ružauskų sūnų su valstiečių teisėtų sutuoktinių Adomo ir Barboros gimusios Budryte Jomantų dukterimi, dalyvaujant liudininkams valstiečiams Kazimierui Ružauskui, Izidoriui Trainauskui, Juozapui Misiuliui ir kitiems. (Viekšnių RKB 1849-1864 m. santuokos metrikų knyga, 101 v.)

1861 m. balandžio 25 d. Viekšnių bažnyčioje altaristos kun. Juozapo Kelpšo pakrikštytas kūdikis Juozapo vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Ievos gimusios Jomantaite Ružauskų sūnus, gimęs 1861 m. balandžio 25 d. paryčiui Viekšnių parapijos Daubiškių kaime. Krikštatėviai - valstietis Mykolas Butnorius su bajoraite Amelija Janavičiūte. (Viekšnių RKB 1855-1862 m. gimimo metrikų knyga, 166 v.)

1863 m. liepos 23 d. Akmenės bažnyčioje altaristos kun. Pranciškaus Pilipavičiaus pakrikštytas kūdikis Kazimiero vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Ievos gimusios Jomantaite Ružauskų sūnus, gimęs 1863 m. liepos 22 d. vakarą Akmenės parapijos Klyšių kaime. Krikštatėviai - valstiečiai Kazimieras Šidlauskas su mergina Barbora. (Akmenės RKB 1860-1868 m. gimimo metrikų knyga, 71 v.)

1869 m. sausio 26 d. Akmenės bažnyčioje klebono kun. Žilinskio pakrikštytas kūdikis Ievos vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Ievos Jomantaitės Ružauskų duktė, gimusi 1869 m. sausio 25 d. Akmenės parapijos Klyšių kaime. Krikštatėviai - valstietis Pranas Ružauskas su mergina Ieva Paplauskaite. (Akmenės RKB 1868-1887 m. gimimo metrikų knyga, 5 v.)

1870 m. gegužės 28 d. Baziliškių vienkiemyje nuo tymų mirė Kazimieras, valstiečių Juozapo ir Ievos Jomantaitės Ružauskų 7 metų amžiaus sūnus. Kunigo Jono Dargvainio palaidotas parapijos kapinėse. (Akmenės RKB 1849-1879 m. mirties metrikų knyga, 148 v.)

1871 m. gruodžio 10 d. Akmenės bažnyčioje altaristos kun. Pranciškaus Pilipavičiaus pakrikštytas kūdikis Onos vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Ievos Jomantaitės Ružauskų duktė, gimusi 1871 m. gruodžio 9 d. Akmenės parapijos Kadagių kaime. Krikštatėviai - valstietis Antanas Petrošius su Ona, Pranciškaus Ružausko žmona. (Akmenės RKB 1868-1887 m. gimimo metrikų knyga, 24 v.)

1888 m. vasario 16 d. Akmenės bažnyčioje vikaras kun. Juozapas Žebrys, triskart paskelbęs sausio 31, vasario 2 ir 7 dienomis, sutuokė Akmenės valsčiaus Dabikinės bendruomenės valstiečius Kazimierą Kužminską 22 metų nevedusį iš Viekšnių parapijos Būgių kaimo su Ieva Ružauskaite 18 metų netekėjusia iš Akmenės parapijos Mantartiškių kaimo, valstiečių: teisėtų sutuoktinių Prano ir Veronikos Dargytės Kužminskų sūnų su teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Ievos Jomantaitės Ružauskų dukterimi, dalyvaujant liudininkams valstiečiams Dominykui Petraševičiui, Stanislovui Jurevičiui, Jonui Jonavičiui ir kitiems. (Akmenės RKB 1883-1897 m. santuokos metrikų knyga, 63 v.)

1898 m. sausio 24 d. Akmenės bažnyčioje bažnyčioje klebonas kun. Antanas Valentas, triskart paskelbęs sausio 6, 11 ir 18 dienomis, sutuokė Papilės valsčiaus Kalniškių bendruomenės valstietį Aleksandrą Šalavėjų 23 metų nevedusį iš Liepojos miesto su Akmenės valsčiaus Dabikinės bendruomenės valstiete Ona Ružauskaite 21 metų netekėjusia iš Akmenės parapijos Akmenės miestelio, valstiečių: teisėtų sutuoktinių Aleksandro ir Elžbietos Stonkutės Šalavėjų sūnų su teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Ievos Jomantaitės Ružauskų dukterimi, dalyvaujant liudininkams valstiečiams Kazimierui Geniui, Jonui Narutavičiui ir kitiems. (Akmenės RKB 1897-1912 m. santuokos metrikų knyga, 9 v.)

Pastaba. Jaunojo motinos Elžbietos Šalavėjienės mirties 1897 m. įraše nurodyta jos mergautinė pavardė kitokia - Statkutė (Akmenės RKB 1880-1899 m. mirties metrikų knyga, 163 v.).

1898 m. gruodžio 7 d. Akmenės miestelyje nuo astmos mirė Ieva Jomantaitė Ružauskienė, Adomo duktė, Akmenės valsčiaus valstietė, 60 metų, palikusi vyrą Adomą? Ružauską, sūnų Juozapą, dukras Ievą ir Oną. Vikaro kun. Juozapo Vaičiaus palaidota parapijos kapinėse. (Akmenės RKB 1880-1899 m. mirties metrikų knyga, 189 v.)

1899 m. gegužės 9 d. Akmenės bažnyčioje bažnyčioje klebonas kun. Antanas Valentas, triskart paskelbęs balandžio 25, gegužės 2 ir 9 dienomis, sutuokė Šiaulių miestietį Juozapą Ružauską 70 metų našlį ir nuo 17 metų Akmenės miestelyje [gyvenančio], su Kruopių valsčiaus valstiete Marijona Dagiliene 45 metų našle, nuo 22 metų gyvenančia Akmenės parapijos Venciškių kaime, miestiečių teisėtų sutuoktinių Pranciškaus ir Agnieškos Butnoraitės Ružauskų sūnų su teisėtų sutuoktinių Vincento ir Magdalenos Balandytės Pranckevičių dukterimi, dalyvaujant liudininkams Jokūbui Juknevičiui, Kazimierui Borusevičiui, Ignotui Pranckevičiui ir kitiems. (Akmenės RKB 1897-1912 m. santuokos metrikų knyga, 22 v.)

1906 m. rugsėjo 6 d. Akmenės miestelyje nuo senatvinės karšos mirė Juozapas Ružauskas, Prano sūnus, Viekšnių valsčiaus valstietis 90 metų amžiaus, paliko žmoną Marijoną, vaikus Juozapą, Ievą, Oną. Kūnas šių metų ir mėnesio 9 dieną palaidotas Akmenės kapinėse klebono kun. Naudžiūno. (EAIS, Viekšnių dekanato Akmenės RKB atitinkamų metų mirties metrikų knyga)

1933 m. kovo 17 d. Akmenėje mirė Marijona Pranckevičaitė -Ružauskienė, senatve. Našlė, 95 metų. Mažeikių apskrities, Akmenės valsčiaus ir parapijos žemdirbė. Liko duktė Ona. Kunigas Balčiūnas 18 kovo palaidojo Akmenės parapijos kapuose. (EAIS, Viekšnių dekanato Akmenės RKB 1933 m. mirties metrikų knyga, 5 v.)

Pastaba. Liko Ona Dagilytė, Marijonos Ružauskienės duktė iš jos pirmosios santuokos.

1934 m. lapkričio 10 d. Papilės miest. mirė Kazimieras Kuzminskis, sirgo dusuliu. Vedęs, likusios žmonos Ievos Ružauskaitės vyras, Pranciškaus sūnus, 67 m. geležinkelio tarnautojas, prisirašęs prie Šiaulių apskrities Papilės valsčiaus ir parapijos. Šeimynos liko: sūnūs Kazimieras, Juozapas, Petras, dukterys Pranciška ir Marijona. Š. m. lapkričio 12 palaidojo kun. Kinderis Pašalpos kapinėse Papilėje. (EAIS, Viekšnių dekanato Papilės RKB 1934 m. mirties metrikų knyga, 56 v.)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą