Ieškoti šiame dienoraštyje

2018 m. birželio 30 d., šeštadienis

Ignotas Ružauskas (1827-1903)

XIX amžiaus žmonės seniai užmiršti. Jų kraujas teka mūsų gyslomis, tačiau per kartų kartas išsklaidytas ir sumaišytas. Niekas nebeatpažintų, kurio jų akys ar šypsena mūsų veiduose. Kažkur guli jų kaulai, kažkur senų knygų lapuose užkritę jų vardai…

Mano močiutės Mortos Rimkutės - Sakienės senelis Ignotas Ružauskas gimė 1827 m. balandžio 27 d. Viekšnių parapijos Daubiškių kaime. Jo gimimo įrašas yra Viekšnių bažnyčios 1802-1827 m. gimimo metrikų knygoje:


Anno Domini 1827 Mensis Aprilis 27 Die Ego Nicolaus Kierwellis Administrator Ecclesiae Wieksznensis baptisavi Infantem nomine Ignatium hodie natum ex legitimis Conjugibus patre Paulo Ružewski matre Ursula Galminowa patrinii fuere Joannes Dargis cum Veronica Dargiowa omnes de villa Dowbiszki parochia Wieksznensis

Įrašo vertimas iš lotynų kalbos:

1827 Viešpaties metais balandžio mėnesio 27 dieną aš, Mykolas Kiervelis, Viekšnių bažnyčios administratorius, pakrikštijau kūdikį Ignoto vardu, šiandien gimusį iš teisėtos santuokos tėvo Povilo Ružausko motinos Uršulės Galminaitės krikšto tėvų Jono Dargio su Veronika Dargiene, visi iš Viekšnių parapijos Daubiškių kaimo.

Ignotas Ružauskas buvo paprastų žmonių vaikas, nes įraše jokios žymos apie naujagimio tėvų kilmę nėra.

Augo prižiūrimas ne tik tėvų, bet ir gerokai už Ignotą vyresnių sesers Marijonos ir brolio Pranciškaus.

Vyro amžiaus sulaukusį Ignotą Ružauską dokumentai rodo gyvenantį kitur - Viliošių kaime. Viliošiai - netoli Ignoto gimtųjų Daubiškių, tačiau priklausė jau ne Viekšnių, bet Akmenės parapijai.

1855 metais Ignotas Ružauskas vedė 20 metų amžiaus viliošiškę valstietę Uršulę Jokūbauskaitę. Apie tai yra įrašas Akmenės bažnyčios santuokos metrikų knygoje:


Įrašo vertimas iš rusų kalbos:

Kada, kur, kas ir kiek kartų paskelbus atliko santuokos apeigas? Tūkstantis aštuoni šimtai penkiasdešimt penktųjų metų sausio 16 dieną Akmenės Romos katalikų parapinėje bažnyčioje vikaras kunigas Liudvikas Molaras?, triskart paskelbęs viešai susirinkusiems, būtent: sausio mėnesio 6, 9 ir 16 dienomis.
Kokių būtent jaunavedžių, kokio luomo, rango ir bendruomenės, amžiaus ir parapijos? Valstiečių Ignoto Ružausko, 28 metų viengungio, su Uršule Jokūbauskaite, 20 metų mergina, abiejų iš Viliošių kaimo Akmenės bažnyčios parapijiečių, prieš tai atlikus reikiamą tyrimą ir neradus santuokai jokių kliūčių, o taip pat laisva valia išreiškus abiems šiems asmenims abipusį sutikimą.
Kokie vardai ir rangai jaunavedžių tėvų ir kas laiduotojai arba liudininkai? Valstiečių teisėtų sutuoktinių Povilo ir Uršulės, gimusios Galminaite, Ružauskų sūnaus su valstiečių teisėtų sutuoktinių Antano ir Kristinos, gimusios Linkevičiūte, Jokūbauskų dukterimi, santuoka sujungtų ir iškilmingai palaimintų, dalyvaujant tinkamo tikėjimo liudininkams, būtent: valstiečiams Juozapui Bielai, Kazimierui Ružauskui, Jonui Ružauskui ir kitiems čia buvusiems.

Apie 1856 metus sutuoktiniams Ružauskams gimė dukra Barbora (mano močiutės mama), o maždaug 1858 metais - dukra Morta. Jų gimimo metrikų Viekšnių bažnyčios knygose nėra, tad Ružauskai, matyt, tuo metu vis dar buvo Viliošiuose - Akmenės parapijoje.

Rodyklėmis pažymėtos tekste minimos vietovės - Daubiškiai, Viliošiai, Būgiai, Meižiai, Viekšniai (panaudotas Jana Seta Map Publishers Ltd, 2005, Žemaitijos žemėlapio fragmentas).

Dar vienas vaikas - sūnus Jonas - gimė 1861 metų birželį, kai Ignotas Ružauskas su žmona Uršule jau gyveno kitoje vietoje - Viekšnių parapijos Būgių kaime. Kaip ir 1855 metų dokumente, tėvai užrašyti valstiečiais. Krikštatėviai - bajoras Mykolas Lapinskis ir Justina, bajoro Juozapo Ivaškevičiaus žmona.

Tai buvo permainų ir neramumų laikai. 1861 metais panaikinta baudžiava. Buvę baudžiauninkai, turėję ūkelius pono valdose, gavo savo dirbtą žemę išsimokėjimui. Net bežemiams Muravjovo Koriko, sukilimo malšintojo, malone iš dvarų buvo atriekta po 3 hektarus. Tačiau Ružauskai, kaip rodo jų kraustymasis iš kaimo į kaimą, žemės turbūt negavo. Zuzana Knašienė (1874-1961), geriausiai žinojusi mūsų giminės senąsias kartas, sakė Ružauskus buvus kumečiais.

1864 metais Ružauskai - jau Viekšnių miestelio gyventojai. Čia jie neteko dukrelės Mortos - ją, vos 6 metukų, pražudė skarlatina. Netrukus ten pat, Viekšniuose, gimė jų antrasis sūnus - Ignotas...

Paskui daug laiko prabėgo be įvykių, užrašomų metrikų knygose. Užaugo vaikai. Dukra Barbora 1882 m. sausio 19 d. Viekšnių bažnyčioje susituokė su Vincentu Rimkumi. 1885-tųjų sausį gimė Morta Rimkutė, turbūt, pirmoji Ružauskų anūkė (o man - močiutė).

Kitam Rimkiukui, Antanui, ateinant į šį pasaulį, Uršulė Ružauskienė jau mirtinai sirgo. Po kelių dienų nuo anūko gimimo, 1888 m. balandžio 17 d. ji Būgių kaime mirė nuo džiovos, vos 52-jų sulaukusi. Palaidota parapijos kapinėse (Viekšniuose).


Uršulės mirties įraše - našliu likęs vyras Ignotas Ružauskas, vaikai Jonas, Ignotas ir Barbora. Uršulė Ružauskienė pavadinta Šiaulių miesto miestelėne (мещанка г. Шавли). Matyt, tokiam luomui XIX a. antroje pusėje buvo priskiriami “laisvieji žmonės” - kaime gyvenę, savo žemės neturėję, dvaro ar ūkininko samdiniai.

Po trijų našlystės metų Ignotas Ružauskas vedė antrą kartą. Santuokos įrašas skelbia, kad tai įvyko 1891 m. birželio 21 d. Antroji žmona - 56 metų našlė valstietė Kotryna Šeputytė Keršienė iš Viekšnių miestelio. Pats Ignotas Ružauskas įrašytas Šiaulių miesto miestelėnu ir jau ne iš Būgių kaimo, bet iš Meižių dvaro.

Gali būti, kad Ignotas ir jo antroji žmona Kotryna buvo iš seno pažįstami. Kai 1863 metais Ignoto vyresniajam broliui Pranciškui Viekšniuose gimė dukra Elžbieta, jos krikšto tėvais buvo pakviesti Ignotas Ružauskas ir dar netekėjusi Kotryna Šeputytė.

Po dešimties metų ir ši Ignoto Ružausko žmona mirė - 1901 m. spalio 16 d. Viekšnių miestelyje. Jos, 66 metų moters, mirties įraše nurodytoji priežastis - nuo senatvės.

Viekšnių kapinės, kur ilsisi ne vienas iš Ružių, Ružauskų, tiktai maniškių kapavietės nebeatsekamos. Autoriaus 2015 metų nuotrauka.

Antrąkart našliui Ignotui Ružauskui tuomet buvo 74 metai. Kur jis dėjosi? Gal karšo pas dukrą Barborą? Apie jo sūnus kol kas žinome tiek, kiek papasakojo Zuzana Knašienė - Jonas turėjęs aštuonetą vaikų, o Ignotas gyvenęs apie Viekšnius ir auginęs dar trejetą Ružauskiukų.

Ignoto Ružausko stotys: 1827 Viekšnių parapijos Daubiškių kaimas - 1855 Akmenės parapijos Viliošių kaimas - 1861 Viekšnių parapijos Būgių kaimas - 1864 Viekšniai - 1888 vėl Būgių kaimas - 1891 Viekšnių parapijos Meižių dvaras - 1901 vėl Viekšniai - (…).

© 2012-2018 Aleksandras Sakas

Tęsinys

Jau žinoma ir paskutinė Ignoto Ružausko stotelė.

Kai 1901 metais Viekšniuose Ignotas antrą kartą liko našliu, jam buvo 74 metai. Matyt, vienas pats verstis nebegalėjo. Pensijų valstiečiams niekas nemokėjo, o santaupos senatvei - iš kur jas sukaupsi? Vienintelis turtas - vaikai. Kuris neturtėlis vaikų neturėjo, imdavo į rankas ubago lazdą...

Ignotą išsivežė sūnus Ignotas į Laižuvą. Čia su juo, marčia Ona ir trimis anūkais praėjo paskutinės Ignoto gyvenimo dienos. 1903 metų balandį jis buvo palaidotas Laižuvos kapinėse.

Kai Laižuvoje lankysite Lietuvos dainiaus Vienužio (kun. Antano Vienažindžio, 1841-1892) kapą, apsidairykite. Kažkur ten ilsisi ir mano proprosenelis Ignotas Ružauskas (man jo palaidojimo vietos rasti nepavyko).

© 2023 Aleksandras Sakas

Priedas - metrikų duomenys (šaltinis - EAIS, buvęs epaveldas.lt, v. - vaizdo Nr.):

1827 m. balandžio 27 d. Viekšnių bažnyčioje administratorius kun. Nikalojus Kirvelis (Nicolaus Kierwelis) pakrikštijo tądien gimusį Ignotą. Tėvai - teisėti sutuoktiniai Povilas Ružauskas (Paulo Ružewski) ir Uršulė Galminaitė (Ursula Galminowa?). Krikštatėviai - Jonas Dargis (Joannes Dargis) ir Veronika Dargienė (Veronica Dargiowa). Visi - iš Daubiškių kaimo. (Viekšnių RKB 1802-1827 m. gimimo metrikų knyga, 371 v.)

1861 m. birželio 27 d. Viekšnių bažnyčioje altarista kun. Antanas Šarauskas pakrikštijo Būgių kaime tądien gimusį Joną. Tėvai - teisėti sutuoktiniai valstiečiai Ignotas ir Uršulė, gimusi Jokūbauskaite, Ružauskai. Krikštatėviai - bajoras Mykolas Lapinskis ir Justina, bajoro Juozapo Ivaškevičiaus žmona. (Viekšnių RKB 1855-1862 m. gimimo metrikų knyga, 171 v.)

1864 m. gegužės 7 d. Viekšnių miestelyje nuo skarlatinos mirė Morta, valstiečių Ignoto ir Uršulės, gimusios Jokūbauskaite, Ružauskų 6 metų amžiaus duktė. Vietos gyventojų palaidota parapijos kapinėse. (Viekšnių RKB 1862-1874 m. mirties metrikų knyga, 28 v.)

1864 m. gegužės 24 d. Viekšnių bažnyčioje altarista kun. Juozapas Kelpša pakrikštijo kūdikį vardu Ignotas, valstiečių teisėtų sutuoktinių Ignoto ir Uršulės gimusios Butnoraite Ružauskų sūnų, gimusį 1964 metų gegužės 24 dieną paryčiui Viekšnių parapijos Viekšnių miest. Krikštatėviais buvo: valstietis Mykolas Šukys ir mergina Uršulė Ružauskaitė. (Viekšnių RKB 1862-1869 m. gimimo metrikų knyga, 63 v.)

Pastabos. 1. Mūsų Ignoto Ružausko motinos pavardė turėtų būti Jokūbauskaitė, ne Butnoraitė. Šį neatitikimą laikyčiau klaida. 2. Krikštamotė Uršulė Ružauskaitė buvo netekėjusi Ignoto teta.

1882 m. sausio 19 d. Viekšnių bažnyčioje vikaras kun. Aleksandras Valavičius, triskart paskelbęs sausio mėnesio 1, 3 ir 6 dienomis, sutuokė Papilės valsčiaus ir bendruomenės valstietį Vincentą Rimkų, 30 metų nevedusį, su Viekšnių valsčiaus ir bendruomenės valstiete Barbora Ružauskaite, 25 metų netekėjusia, abu iš čionykštės parapijos Palnosų kaimo, valstiečių teisėtų sutuoktinių Adomo ir Elžbietos, gimusios Lipskaite, Rimkų sūnų su teisėtų sutuoktinių Ignoto ir Uršulės, gimusios Jokūbauskaite, Ružauskų dukterimi, dalyvaujant liudininkams Juozapui Šidlauskui, Jonui Ružauskui, Petrui Lementauskui ir kitiems. (Viekšnių RKB 1870-1883 m. santuokos metrikų knyga, 203 v.)

1888 m. balandžio 17 d. Būgių kaime nuo džiovos mirė Uršulė Ružauskienė, gimusi Jokūbauskaite, Šiaulių miesto miestelėnė, našlio Ignoto Ružausko žmona, apie 52 metų, čionykštės parapijos parapijietė, paliko sūnus Joną, Ignotą ir dukrą Barborą. Vikaro kun. Juozapo Liaudanskio palaidota parapijos kapinėse. (Viekšnių RKB 1882-1891 m. mirties metrikų knyga, 152 v.)

1891 m. birželio 21 d. Viekšnių bažnyčioje vikaras kun. Baltramiejus Baltrėnas, triskart paskelbęs birželio mėnesio 7, 14 ir 21 dienomis, sutuokė Šiaulių miesto miestelėną Ignotą Ružauską, 60 metų našlį iš Meižių dvaro, su Viekšnių valsčiaus ir bendruomenės valstiete Kotryna Keršiene, 56 metų našle iš Viekšnių miestelio, miestelėnų teisėtų sutuoktinių Povilo ir Uršulės, gimusios Galminaite, Ružauskų sūnų su teisėtų sutuoktinių Juozapo ir Barboros, gimusios Želvyte, Šepučių dukterimi, dalyvaujant liudininkams Juozapui Keršiui, Jonui Račiui, Kazimierui Ružei ir kitiems. (Viekšnių RKB 1883-1896 m. santuokos metrikų knyga, 150 v.)

1901 m. spalio 16 d. Viekšnių miest. nuo senatvės mirė Kotryna Ružauskienė, Šiaulių m. miestietė, žmona likusio našliu Ignoto Ružausko, gyvenusi apie 70 metų, šios bažnyčios parapijietė, vaikų nepaliko. Jos kūną vietinis vikaras kun. Jonas Rimkūnas spalio 18-tą palaidojo parapijos kapinėse. (Viekšnių RKB 1900-1915 m. mirties metrikų knyga, 268 v.)

1903 m. balandžio 6 d. Gailiškių palivarke nuo senatvės mirė Ignotas Ružauskas, Ignoto s., Viekšnių valsčiaus valstietis, 90 metų, Laižuvos parapijos, našlys, paliko sūnus Joną ir Ignotą ir dukrą Barborą. Jo kūną kun. J. Leikus šių metų balandžio 8 palaidojo Laižuvos parapinėse kapinėse. (Viekšnių dekanato Laižuvos RKB 1903 m. mirties metrikų knyga, 66 v.)

Pastaba. Raštininkas suklydo, velionį užrašydamas Ignoto sūnumi. Ignotas Ružauskas buvo Povilo sūnus.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą