Ieškoti šiame dienoraštyje

2020 m. vasario 20 d., ketvirtadienis

Rapolas Urbanavičius ir jo vaikai

Urbanavičių schema, tikslinta 2022.11. Autoriaus tiesioginiai protėviai paspalvinti.

Rapolas Urbanavičius - vienas iš mano tiesioginių protėvių (močiutės Veronikos Dabregienės prosenelis). Jo tėvai - Jokūbas ir Agnetė Urbanavičiai, valstybinio Užpalių dvaro Radžionių kaimo valstiečiai, Kamajų parapijonys.

Nutiko taip, kad Rapolas gimė ne Radžionyse, kur gyveno jo tėvai, bet tos pačios Kamajų parapijos Merkių kaime, jo mamos Agnetės Merkytės - Urbanavičienės tėviškėje. Kodėl taip nutiko, jau niekas nepaaiškins. Rapolą 1792 metų sausį pakrikštijo Kamajų klebonas, turėjęs Livonijos ir Smolensko kanauninko titulą, kunigas Jonas Valentinavičius.

Užaugęs Radžionyse su būreliu brolių ir sesute Ona, Rapolas atsidūrė Svėdasų parapijos Šeduikių kaime. Kas lėmė tokias gyvenimo permainas? Gal Užpalių dvaro, kuriam priklausė tiek Radžionys, tiek Šeduikiai, valdytojo valia? Kaip ten bebuvę, Rapolas ir jo vyresnysis brolis Justinas su savo šeima apie 1817 metus jau gyveno Šeduikiuose.

1817 metų balandį Rapolas Urbanavičius vedė Karoliną Vanagaitę iš Užpalių parapijos Vilučių kaimo.

Vos prieš mėnesį buvo miręs Karolinos tėvas, palikęs būrį vaikų. Našlė Ona, už velionį vyrą daug jaunesnė, dar turėjo būti stipri, ir vyresniosios dukros jau suaugusios, bet vyro rankų ūkyje trūko. Rapolui nuėjo užkuriu į Vanagų ūkį.

Netrukus Rapolui ir Karolinai Urbanavičiams Vilučiuose gimė dukra Elžbieta (mano močiutės Veronikos Dabregienės močiutė), paskui - dukra Eufrozinė ir sūnus Anupras.

Vilučiuose Urbanavičiai pragyveno maždaug dešimt metų.


Vilučiai, 2015 m. Nuotrauka iš VietovesLT.

Karolinos broliukas Juozapas per tą laiką suaugo, 1826 metais vedė ir perėmė tėvo ūkį, o Rapolas sugrįžo į Šeduikius, dabar jau su savo šeima ir ilgam. Čia susilaukė dar dviejų sūnų - Ciprijono ir Zigmanto.

1833 metų Užpalių dvaro inventoriuje Rapolas - Šeduikių ūkininkas net ant dviejų valakų žemės. Darbus dirbti tuo metu padėjo padėjo brolis Liudvikas Urbanavičius bei samdinių Vilučių šeima.

Kaip ilgai gyveno Rapolas Urbanavičius, gal dar sužinosiu. Manau, kad su šiuo pasauliu atsisveikino Šeduikiuose ir palaidotas buvo Svėdasų parapinėse kapinėse.

Rapolo našlė Karolina mirė 1881 metų rugpjūtį Šeduikių kaime. Palaidota Svėdasuose. Pasak mirties metrikų, buvo 82 metų amžiaus, paliko vaikus Ciprijoną ir Eufrozinę. Ne visai taip - dar buvo gyva ir jos dukra Elžbieta Antanėlienė, mano močiutės močiutė, gyvenusi tuose pat Šeduikiuose.

Vaikai

Elžbieta Urbanavičiūtė, pirmoji iš mums žinomų Rapolo ir Karolinos vaikų, gimusi Vilučiuose 1818 metų liepą, vėliau ištekėjusi už Aleksandro Antanėlio - autoriaus proprosenelė.

Eufrozinė Urbanavičiūtė gimė Vilučiuose 1821 metų rugsėjį, o 1857 metais ištekėjo už Antano Pajarsko iš Jotkonių kaimo. Nors santuokos metrikuose Eufrozinė užrašyta dvidešimtmete, bet iš tiesų jau buvo gerokai vyresnė. Atrodo, kad turėjo tik vieną dukrą - Elžbietą, ir tos pačios bus anksti netekusi, nes abiejų Pajarskų mirties metrikuose žinių apie jų vaikus nėra. Antanas nuo džiovos mirė 1886 metų gruodį Jotkonyse, Eufrozinė - po pusmečio Vilkabrukiuose. Kodėl Vilkabrukiuose, Vyžuonų parapijos kaime? Ten dar tebegyveno Eufrozinės krikšto dukra, o autoriaus prosenelė, Anelė Antanėlytė - Vaškelienė, tai gal buvo nuvykusi pasisvečiuoti?.. Eufrozinė palaidota Svėdasuose 1887 metų birželį, ketvirtą dieną po jos mirties.

Anupras Urbanavičius gimė Vilučiuose 1824 metų lapkritį. 1853 metų spalį Anupras iš Šeduikių į Svėdasus vežė krikštyti Marijoną Butkevičiūtę, savo svainio Aleksandro Antanėlio seserėčią. Tai - paskutinė mums žinoma data iš Anupro Urbanavičiaus gyvenimo. Jo motinai 1881 metais mirus, Anupras tarp likusių vaikų nebeminimas - gal jau jo gyvo nebuvo.

Ciprijonas Urbanavičius gimė 1827 metų liepą jau Šeduikiuose. Ciprijonas visą savo viengungišką gyvenimą nugyveno gimtajame kaime. Mirė 1889 metais, baigdamas 62-uosius amžiaus metus.

Zigmantas Urbanavičius gimė Šeduikiuose 1832 metų birželį. Po to knygose Zigmanto neberadau nei gyvo, nei mirusio.

© 2020, 2022 Aleksandras Sakas

Priedas - metrikų duomenys

1792 m. sausio 15 d. pakrikštytas sūnus Rapolas, tėvai teisėti sutuoktiniai Jokūbas Urbanavičius (Urbanawiczius) ir Agnetė Merkyčia iš Merkių, krikštatėviai Jurgis Bernatavičius ir Sofija Vigėlienė. (Kamajų RKB metrikų knyga)

1817 m. balandžio 22 d. sutuokti Rapolas Urbanavičius, jaunuolis iš Svėdasų parapijos Šeduikių kaimo, ir mergina Karolina Vanagaičia. Liudininkai Vincentas Remeika ir Vincentas Sidabras. Vilučiai. (Užpalių RKB metrikų knyga)

Pastaba. Santuokos liudininkas Vincentas Sidabras - jaunikio sesers Onos vyras.

1818 m. liepos 11 d. aš, vikaras Katavičius (Kotowicz), pakrikštijau Elžbietos vardu vaiką, gimusį 8 to paties mėnesio, dukrą teisėtų sutuoktinių Rapolo Urbanavičiaus ir Karolinos Vanagaitės. Krikšto tėvai: Vincentas Merkys (Mierkis) su Ona Sidabriene. Vilučiai. (Užpalių RKB metrikų knyga)

1821 m. rugsėjo 15 d. pakrikštyta Eufrozinė, gimusi 10 d. Tėvai Rapolas Urbanavičius ir Karolina Vanagaičia. Krikšto tėvai Liudvikas Urbanavičius ir Barbora Vanagaičia. Vilučiai. (Užpalių RKB metrikų knyga)

1824 m. rugsėjo 9 d. pakrikštytas Anupras Dominykas, gimęs 5 d. Tėvai Rapolas Urbanavičius ir Karolina Vanagaičia. Krikšto tėvai Juozapas Vanagas ir Liudgarda K(...). Vilučiai. (Užpalių RKB metrikų knyga)

1827 m. rugsėjo 29 d. Šeduikiai. Gimimo diena: 20, krikšto diena: 29. Tas pats [Jurgis Bogušas] pakrikštijau Ciprijoną, sūnų valst. Rapolo Urbanavičiaus ir Kotrynos Vanagaitės, teisėtų sutuoktinių. Krikštatėviai valst. Vincentas Sidabras su Eufrozine Vanagaite. (Svėdasų RKB metrikų knyga)

Pastaba. Rapolo Urbanavičiaus žmonos vardas turėtų būti ne Kotryna, bet Karolina.

1832 m. birželio 9 d. Svėdasų bažnyčioje kun. Juozapo Rusecko, Svėdasų klebono, pakrikštytas kūdikis Zigmanto vardu, valstiečių teisėtų sutuoktinių Rapolo ir Karolinos iš Vanagų Urbanavičių sūnus, gimęs 1832 metų birželio 6 dieną anksti rytą šios parapijos Šeduikių kaime. Krikšto tėvai valstiečiai Antanas Urbanavičius su Elžbieta, Jono Dabregos žmona.

Pastaba. Kūmas Antanas Urbanavičius, kaip spėju, buvo Rapolo Urbanavičiaus pusbrolis iš Butiškių, Jono sūnus. Kūma Elžbieta - mūsų Jono Dabregos žmona. Su Dabregomis Urbanavičiai tuomet dar nesigiminiavo, Elžbietą į kūmas galėjo kviesti tiesiog kaip gerą kaimynę.

1846 m. lapkričio 24 d. Svėdasų bažnyčioje kun. Kanutas Saurimavičius, triskart paskelbęs lapkričio 10, 17 ir 24 dienomis, sutuokė valstiečius Aleksandrą Untanėlį, 22 metų jaunuolį iš Maleišių kaimo, su Elžbieta Urbanavičiūte, 23 metų mergina iš Šeduikių kaimo, abu Svėdasų parapijiečius, valstiečių teisėtų sutuoktinių Motiejaus ir Barboros iš Sabalių Untanėlių sūnų su valstiečių teisėtų sutuoktinių Rapolo ir Karolinos iš Vanagų Urbanavičių dukterimi, dalyvaujant liudininkams valstiečiams Kasparui Žemaičiui, Juozapui Šeduikiui ir daugeliui kitų.

1857 m. lapkričio 24 d. Svėdasų bažnyčioje vikaras kunigas J. Petrikevičius?, triskart paskelbęs lapkričio 10, 17 ir 24 dienomis, sutuokė Jotkonių kaimo valstietį Antaną Pajarską, 30 metų jaunuolį, su Eufrozine Urbanavičiūte, 20 m. mergina iš Šeduikių kaimo, tos pačios parapijos, valstiečių teisėtų sutuoktinių Pranciškaus ir Scholastikos iš Motiejūnų Pajarskų sūnų su valstiečių teisėtų sutuoktinių Rapolo ir Karolinos iš Vanagų Urbanavičių dukterimi, dalyvaujant liudininkams Tamošiui Trečiokui?, Ciprijonui Urbanavičiui, Rapolui P... ir kitiems.

1881 m. rugpjūčio 28 d. Šeduikių kaime mirė valstietė Karolina Urbanavičienė nuo senatvės. Gimusi Vanagaite, likusi našle po Alotų valsčiaus Kunovitskio bendruomenės valstiečio Rapolo mirties, 82 metų Svėdasų parapijietė, paliko vaikus Kiprijoną ir Eufrozinę. Jos kūnas klebono kun. Zalieskio 1881 metų rugpjūčio 31 dieną palaidotas parapijos kapinėse. (Svėdasų RKB metrikų knyga)

1887 m. birželio 4 d. Vilkabrukių kaime nuo uždegimo mirė Eufrozinė iš Urbanavičių Pajarskienė, Alotų valsčiaus Svėdasų parapijos 66 metų valstietė, mirusio Antano Pajarsko našlė. Jos kūnas šių metų ir mėn. 8 dieną kun. Korsako palaidotas parapijos kapinėse. (Svėdasų RKB metrikų knyga)

1889 m. rugpjūčio 1 d. Šeduikių k. nuo vidurių uždegimo mirė Ciprijonas Rapolo s. Urbanavičius, Alotų valsčiaus Svėdasų parapijos valstietis, 62 metų viengungis. Jo kūnas šių metų ir mėn. 3 dieną kun. Narmonto palaidotas Svėdasų parapijos kapinėse. (Svėdasų RKB metrikų knyga)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą